SEDA GENÇ Nöropazarlama DanışmanıSEDA GENÇ Nöropazarlama Danışmanı
  • ANASAYFA
  • HAKKINDA
  • DANIŞMANLIK
  • E-KİTAP
  • ETKİNLİKLER
  • BASIN
  • BLOG
  • İLETİŞİM

SuperBowl-Reklam yapmanın en kral yolu

Posted On 28/03/2010 By Seda Genç In Pazarlama İletişimi /  

Bilindiği üzere reklamların izlenme oranları fifa maçları olduğu dönemlerde,olimpiyatların düzenlendiği zamanlarda kısacası dünya çapında büyük organizasyonların olduğu dönemlerde çok büyük bir artış göstermektedir.Bunların örneklerini tüm dünyaca Beijing olimpiyatlarında ve superbowl finallerinde de gördük.

Ben özellikle Superbowl’a değinmek istiyorum.Superbowl Amerikan Futbol Ligi’nin (NFL) şampiyonluk maçıdır. Her sene Şubat ayında bir önceki yılın finali olarak yapılır.Ocak ayında bu finaller için markaların reklamları gerek harcanan bütçe ile gerek kreatifliği ile gündeme gelir.Kısacası reklam ajanslarında bir patlama yaşanır.Reklamverenler ile reklamcılar sıkı bir ilişki içine girer.Çünkü Super Bowl Amerika’da en çok izlenen televizyon programıdır. Her yıl aldığı rating %50 civarında yani yaklaşık 100 milyon kişi bu karşılaşmayı izliyor.Reklamverenler Superbowl’a yapacakları reklamın kendilerine nasıl bir şekilde geri döneceğinin farkında olduğundan yüksek maliyetlerden de kaçınmamaktadır.En yüksek parayı veren de dolayısıyla reklam yerini kapmış oluyor.

Geçtiğimiz senelerde 2.7 milyon dolara ulaşan reklam spotu bedeli bu sene krize rağmen artış göstererek 3 milyon dolar olarak belirlenmiş. Bir çarpıcı rakam da bugüne kadar yapılan toplam Super Bowl reklam yatırımlarına ait. Son 21 yılda toplam 1.7 milyar dolarlık reklam yatırımı yapılmış. Neredeyse Türkiye reklam sektörünün 2/3’si kadar.Bu rakamlara bakılınca reklamverenlerin bunu gözardı etmesi imkansız.

Bu seneki Super Bowl en önemli reklamverenleri her sene bu etkinliği pazarlama planlarının önemli bir parçası olarak gören bira ve içecek firmaları Anheuser-Busch ve Pepsi’nin yanısıra, Hyundai, Go Daddy ve Dreamwork.

Nielsen verilerine göre bu sene en beğenilen ve akılda kalan reklamlar listesinde ilk 10da Doritos,Snickers,Bud Light,Budweiser,Denny’s gibi markalar yer almakta.Superbowl finallerinde en beğenilen reklam 211 indeksle Snickers’ın “Betty White and Abe Vigoda are tackled” reklamı oldu.Bunun anlamı yayınlanan diğer Superbowl reklamlarının 2 katından fazla beğeni toplamış.En akıllarda kalan reklam ise Doritos’un “Man lays in casket full of snack chips” reklamı oldu.

2010 Dijital Pazarlama Trendleri

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Archives

  • Mayıs 2020
  • Ocak 2019
  • Ağustos 2018
  • Mart 2018
  • Haziran 2017
  • Kasım 2016
  • Eylül 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Mayıs 2015
  • Nisan 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Temmuz 2014
  • Şubat 2014
  • Ocak 2014
  • Nisan 2011
  • Aralık 2010
  • Kasım 2010
  • Nisan 2010
  • Mart 2010

Meta

  • Giriş
All Rights Reserved © Copyright 2020 Seda Genç
  • ANASAYFA
  • Referanslar
  • İLETİŞİM
Download