Pazarlama Psikolojisi & Nöropazarlama Webinarı

Değişen tüketici davranışları pazarlama dünyasını yeniden şekillendiriyor. Diğer markalardan farklılaşmak ve tüketiciyle etkili iletişim kurabilmek için gerekli olan şey yeni pazarlama dinamiklerini anlamak ve tüketici ihtiyaçlarına cevap verebilmek. Bu da pazarlama psikolojisini anlamayı ve buna bağlı olarak nöropazarlama yöntemlerini pazarlama aktivitelerine entegre etmeyi gerektiriyor.

22 Nisan’da bu konuyla ilgili ücretsiz webinar düzenliyorum. Sunumunu canlı yapacağım webinar sonunda soru-cevap ile merak ettiklerinizi sorup, daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kayıt için: goo.gl/g3PHUO
nöropazarlama webinar

Twitter kullanıyorsanız bunu okumayın!

Evet, bu başlığa tıklayıp şu anda bu yazıyı okuyorsanız birazdan neden bu başlığa tıkladığınızın cevabını bulacaksınız.

Twitter’da bir linke neden tıkladığınızı, sizi o linke tıklamaya, retweet etmeye iten düşüncenin ne olduğunu düşündünüz mü hiç? Kabaca ilgimizi çektiği için olduğunu düşünsek de aslında ardında yatan psikoloji bize aynısını söylemiyor. Bu nedenle bu yazıda Twitter kullanıcı psikolojisini ele almak istedim. Bir Twitter kullanıcısının herhangi bir tweete neden ilgi duyduğunu, neden paylaştığını ve bunun arkasında yatan temel psikolojik kuramlardan biraz bahsetmek istiyorum. Tabii ki Twitter psikolojisi çok daha derinlemesine incelenmesi gereken bir konu. Ancak Twitter kullanıcı davranışlarını anlayabilmeyi sağlayacak 4 psikolojik kuramı anlamakta fayda var.

1) Bilişsel Çelişki:

Bilişsel Çelişki, bilişsel ve sosyal psikolojiye ait bir kuramdır. Kurama göre insan beyni, kişinin tutumları ile davranışlarının uyumlu olmasını ister. Tutumlar beğenme, sevme gibi duyguları kapsarken,  davranışlar eylemleri kapsar. Eğer tutumlar ile davranışlar arasında bir çelişki olursa psikolojik anlamda kendimizi rahatsız hissederiz. Continue reading

Pazarlama psikolojisini anlamak işletmeler için neden önemlidir?

Değişen tüketici ihtiyaçları ve rekabet koşulları tüketiciyi ve satın alma kararlarını etkileyen faktörlerini anlamayı zorunlu kılmaya başladı. Dolayısıyla tek başına pazarlama artık yeterli değil. Yeni nesil pazarlama bizi insanı, kültürel farklılıklarını ve tüketici deneyimini anlamaya yöneltiyor. Bu da pazarlama psikolojisinin önemini arttırıyor. Artık işletmelerin pazarlamayı bütünsel düşünüp daha geniş açıdan bakmaları gerekiyor. Pazarlamanın psikoloji, sosyoloji, nörobilim gibi bilim dalları ile kullanıcı deneyimi, grafik tasarım gibi pazarlamayı ilgilendiren diğer sanatsal dallardan beslenmesi gerekiyor.

Bildiğimiz üzere işletmelerin, özellikle KOBİ ve girişimcilerin pazarlama tarafında en büyük sıkıntıları, bilinirliklerini arttırmak, yeni müşteriler kazanmak ve kısıtlı reklam-pazarlama bütçeleridir. Çoğu zaman şirketler pazarlama için yüksek bütçeler ayrılması gerektiği düşünür. Halbuki sanılanın aksine, pazarlama her zaman yüksek bütçeler gerektirmez. Continue reading