Carl’s Jr Amerika’nın ünlü Super Bowl reklamlarından birinde Charlotte McKinney’i oynattı. Reklamın cinsel öğeler içermesi haliyle beraberinde reklamın gerçekten işe yarayıp yaramadığı sorularını gündeme getirdi. Ünlü bir marka uzmanı reklamın ilgili marka mesajını vermediğini, hatta izleyenlerin ne reklamı olduğunu dahi hatırlayamadıklarını iddia etti. Bunun üzerine NeuronsInc isimli Danimarkalı bir nöropazarlama şirketi, reklamın beyinde yarattığı etkileri göz izleme, EEG, ve yüz okuma gibi yöntemlerle eş zamanlı olarak ölçümledi ve bakın ne sonuçlar elde etti!
Reklam araştırması toplamda 103 kişiyle gerçekleştirilmiş. Kişilere 16 farklı reklam rastgele gösterilip Carl’s Jr reklamının marka ve reklam hatırlanma oranlarının diğer reklamlarla karşılaştırıldığında farklılık gösterip göstermediği incelenmiş. Sonuç olarak aşağıdaki tablodan da görebileceğiniz üzere Carl’s Jr her iki hatırlanma oranında da 16 reklam arasından en çok hatırlanan 3. reklam olmuş.
Şaşırtıcı bir şekilde, reklamın beğenilme oranında ise oldukça düşük, sondan 3. sıraya girmiş.
Araştırma insanların ürünü satın alma isteğini de araştırmış ve Carl’s Jr reklamının en yüksek skora sahip reklam olduğu sonucu ortaya çıkmış. Yani reklamı beğenme oranı düşük olsa da performans açısından diğer reklamların önüne geçmiş. Reklam dünyası çoğu zaman beğenilen reklamlar sunmaya çalışsa da, Carl’s Jr örneğinde görüldüğü üzere reklamın beğenilmesi her zaman reklam performansının iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Araştırma aynı zamanda reklamın beğenilmesi ile hatırlanması arasında da negatif bir ilişki olduğu gözlemlenmiş. Yani reklam ne kadar beğenilirse, markanın ya da reklamın ne olduğu o kadar az hatırlanıyor.
Reklam performansını ölçmek için araştırmada iki EEG skoruna odaklanılıyor. Uyarıcı ve motivasyon skorları. Bu skorlar reklamın hangi bölümlerinde en iyi çalıştığını ve duyguları etkilediğini göstermektedir. Diğer reklamlarla karşılaştırıldığında Carl’s Jr’ın her iki skor bazında da 16 reklam arasından en yüksek skora sahip olduğunu görmekteyiz.
Göz izleme tekniği ile insanların reklam süresince nereye baktıklarını görebilirsiniz.
[youtube youtubeurl=”oCo2xCjecKA” ][/youtube]
Sonuç olarak;
* Reklam beğenme skorları tüketici davranışları, hatırlanma ve tercih anlamında bir etki yaratmamaktadır.
* Seksi hareketlerin yer aldığı sahneler uyarıcı ve motivasyon değişkenleri arasındaki en güçlü etkileşimin yaşandığı sahneler olmuştur.
* En nihai sonuç ise yıllardır tartışılan seks satar mı sorusunun cevabı: Evet, seks satar.
Kaynak:
http://neuronsinc.com/sex-and-burgers-works-neuro-against-the-expert-opinion/#.VMX4RiusVQ1