Bana teyze dediler reklamını mutlaka izlemişsinizdir. “Bana teyze dediler reklamı” dedim çünkü reklam bu şekilde ağızdan ağıza dolaşıyor ve Anadolu Hayat Emeklilik reklamı olmasına rağmen isim reklamın gerisinde kalıyor. Reklamın oldukça başarılı olduğunu söylemeliyim. Sonuçlara nasıl yansıdı bilmiyorum ama reklamın hedef kitlesine göre doğru tasarlanmış olduğunu düşünüyorum. Niye mi? Önce reklamı izleyelim.
https://www.youtube.com/watch?v=k-PLlWri6JM
Reklam görünen o ki, yaş ortalaması 30-35 olan şehirli çalışan bayan/erkek kesimi hedeflemiş. Karakter olarak incelendiğinde ise reklam doğal, hayatın içinden ve 30’lu yaşlardaki çoğunluğu yansıtıyor. Reklamın 5. saniyesinde dikkatler tavan iken çocuğu olan bayan küçük kızına “kızım, merhaba desene teyzeye” diyor. Sonra diğer karakter tabir-i caizse dumur oluyor, birden şimşekler çakıyor, hava kararıyor ve arabesk bir şarkı ile isyanını dile getiriyor.
Şimdi burada önce reklamın amacını irdeleyelim. Reklam Anadolu Hayat Emeklilik reklamı. Hedef 30’lu yaşlardaki hayata karşı endişeleri olan çalışanları Anadolu Hayat Emeklilik’e yönlendirmek ve satışları arttırmak. Dolayısıyla reklam bu yaşlarda olan, çalışan insanlarla empati yapmış ve arada bir duygusal bağ kurmuştur. Reklamda Türk kültürüne özel öğelerin kullanılması özellikle insanların reklamı ve reklamda yer alan karakterleri kendine yakın, samimi hissetmesini sağlamıştır. Bu yaşlardaki herkesin yaşlılıkla ilgili endişeleri olduğu, 20’li yaşlarına özlem duyduğu bir gerçektir. Olaylara daha gerçekçi, daha ciddi bakar ve geleceğe yatırımı önemsemeye başlarlar. Halbuki 20’li yaşlar sorumluluğun daha az, daha hayalci geçen yaşlardır. Dolayısıyla reklamı izleyen bu yaş grubu insanlar reklamdaki olayları kendileri ile rahatça bağdaştırabilmiştir. Günlük hayatta benzer bir olayı da muhtemelen yaşamışlardır ya da yaşayacaklarını düşünürler. Aslında burada muhtemel olan empatinin kaynağı olan ayna nöronlarımızın aktive olması durumudur.
Teyze dediği anda karşıdaki karakterin yüzündeki ifade ve havanın kararması kafada şimşek çakması deyimi ile bağdaştırılabilir. Reklam müziği tam da bu durumu yansıtacak şekilde arabesk tarzda seçilmiş. Arabesk olması kültürel anlamda da bir yakınlık kurmuş olabilir. Ayrıca rahat söylenebilirliği de reklam müziğini hafızalarda kalıcı kılmıştır.
Sonrasında dış ses arıyor ve yılların hızla geçtiğini söyleyip emekliliğe yönlendiriyor. O esnada yüz ifadesinde bir rahatlama görülüyor ve hava açıyor. Burada verilmek istenen mesaj; senin gelecek ile ilgili kaygıların var ve gittikçe artıyor. Anadolu Hayat emekliliğe gel, bu kaygından kurtul. Aslında verilen his kişiyi acıdan hazza ulaştırmak. Korku ve mutluluk hisleri beynimiz hızlı tepki verdiği en kuvvetli duygulardır. Bu hislerin reklamda birlikte verilmesi reklamın etkinliğini ve akılda kalıcılığını arttırmıştır. Ajansı TBWA’ın bu nedenle oldukça iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum.